Cursus voedselbos

Genk  ~  najaar 2020

Ben je geïnteresseerd in voedselbossen? Heb je zin om er zelf mee aan de slag te gaan, maar weet je nog niet hoe?
Tijdens deze theoretische cursusreeks vertelt lesgever Marc Van Hummelen van Villa VanZelf je alles over het ontwerp, inrichting, onderhoud en dynamiek in een voedselbos. Je past de verworven vaardigheden toe om jouw eigen voedselbos te ontwerpen en er wordt in groep feedback op gegeven. We leren van elkaar.

De reeks wordt afgesloten met een bezoek aan het voedselbos in Nokere. Deze 15 jaar oude eetbare jungle in Nokere heeft een bijzondere rijkdom aan eetbaars voor elk seizoen. Het is een stukje natuur om eindeloos te bewonderen.

Na vervollediging van de cursus heb je inzicht in de vele mogelijkheden van een voedselbos en heb je voldoende kennis om te starten met de inrichting van jouw eigen eetbaar bos.

Deze cursus komt tot stand door een samenwerking van Villa VanZelf vzw, Arvensis en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw. 

Programma

5 september:
Kennismaking met elkaar en het concept van een voedselbos. Wat zijn de kenmerken van een voedselbos, maar ook, wat is géén voedselbos.

12 september:
Deze dag staat helemaal in het teken van planten. Even doorbomen over bomen ... Hoe groeit een boom, en welke planten zijn geschikt voor jouw voedselbos. We leren om tot een doordachte soortenkeuze te komen.

10 oktober:
Designdag. Je krijgt de nodige handvaten en methodieken om zelf aan de slag te gaan met pen en papier en je creativiteit los te laten op je eigen terrein. Rekening houdend met de context en gewenste soorten komen we tot een ontwerp.

18 oktober:
Iedereen presenteert zijn eigen design en er wordt ruimte gemaakt voor feedback. We leren van elkaar.

25 oktober:
We trekken naar Nokeren en laten ons onderdompelen in een goed ontwikkeld voedselbos.

Voor wie
Iedereen die geïnteresseerd is in voedselbossen. Voorkennis is niet nodig.

Data en uren
Za 5 september, za 12 september, za 10 oktober, zo 18 oktober is het les in Genk. Inloop met koffie en thee vanaf 9u00, de les start om 9u30. 's Middags is er voldoende pauze en we ronden af omstreeks 16u30.
Op zo 25 oktober worden we om 11u in het voedselbos in Nokere verwacht. Rond 16u keren we weer huiswaarts.

Locatie
Kantoren van Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw, Winterslagstraat 87, 3600 Genk.
Deze zijn op 5 minuten wandelafstand van het station in Genk en zijn perfect bereikbaar met bus en trein.
Voor het bezoek aan het voedselbos in Nokere worden tijdens de les afspraken gemaakt om te carpoolen.


Kostprijs & inschrijven
De inschrijfprijs voor de volledige cursus bedraagt 240€. Deelnemers brengen hun eigen lunch mee. Koffie en thee wordt ter plaatse aangeboden.
Aanmelden kan bij Marleen via info@arvensis.be of via het contactformulier. Je ben definitief ingeschreven na overschrijving van het cursusgeld.