Cursus voedselbos

VOLZET

Genk  ~  september-oktober 2020

Ben je geïnteresseerd in voedselbossen? Heb je zin om er zelf mee aan de slag te gaan, maar weet je nog niet hoe?
Tijdens deze theoretische cursusreeks vertelt lesgever Marc Van Hummelen van Villa VanZelf je alles over het ontwerp, inrichting, onderhoud en dynamiek in een voedselbos. Je past de verworven vaardigheden toe om jouw eigen voedselbos te ontwerpen en er wordt in groep feedback op gegeven. We leren van elkaar.

De reeks wordt afgesloten met een bezoek aan het voedselbos Sualmana. Dit oudste voedselbos in de Benelux is gelegen in Swalmen in Nederlands-Limburg. Het is een stukje natuur om eindeloos te bewonderen.

Na vervollediging van de cursus heb je inzicht in de vele mogelijkheden van een voedselbos en heb je voldoende kennis om te starten met de inrichting van jouw eigen eetbaar bos.

Deze cursus komt tot stand door een samenwerking van Villa VanZelf vzw, Arvensis en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw. 

Programma

Zaterdag 5 september
Kennismaking met elkaar en het concept van een voedselbos. Wat zijn de kenmerken van een voedselbos, maar ook, wat is géén voedselbos en waarom willen we er aanplanten.
Ook permacultuur komt kort aan bod, op welke ethische principes is het gebaseerd en de ontwerpprincipes worden beknopt overlopen. Hoe verhouden permacultuur en voedselbossen zich.
Natuurlijke bossen ontwikkelen zich via een aantal ontwikkelingsstadia. Hoe kenmerken deze zich in een voedselbos.
Wat is er nodig om succesvol een voedselbos aan te leggen. Het ontwerpproces wordt uitgelegd en er wordt besproken hoe tijdens het verloop van de cursus het eigen ontwerp zullen uitwerken aan de hand van een aantal opdrachten.
We sluiten af met een korte wandeling naar het bos met een observatieoefening

Zaterdag 12 september
Deze dag staat helemaal in het teken van bodem en planten. We leren over het bodemvoedselweb en hoe planten hier een belangrijke rol in spelen. Ook de stikstofcyclus komt aan bod. We leren hoe we zelf praktisch aan de slag gaan met de bodem.
Er wordt een beknopte introductie gegeven over plantkunde. Als het weer het toelaat gaan we buiten op zoek naar leuke soorten. Wat vertellen planten ons, en welke soorten kunnen zich spontaan vestigen in ons voedselbos. Hoe gaan we om met uitheemse soorten, etc. Welke soorten planten zijn geschikt voor jouw voedselbos. We leren om tot een doordachte soortenkeuze te komen.

Zaterdag 10 oktober
Ontwerpdag. Je krijgt de nodige handvaten en methodieken om zelf aan de slag te gaan met pen en papier en je creativiteit los te laten op je eigen terrein. Je leert hoe je rekening houdt met de context en gewenste soorten om de 7 lagen van je voedselbos in te vullen.
Er wordt toegelicht welke omkadering er bestaat. Welke wetgeving is van toepassing op voedselbossen, zijn er subsidiemogelijkheden, onder welk statuut werk je het best, etc.
Er is tijdens deze dag tijd om eventuele knelpunten bij de ontwerpopdracht te bespreken.

Zondag 18 oktober
We trekken naar Sualmana in Swalmen en laten ons onderdompelen in een goed ontwikkeld voedselbos.

Zondag 25 oktober
Iedereen presenteert zijn eigen ontwerp en er wordt ruimte gemaakt voor feedback. We leren van elkaar.
Verder wordt het onderhoud in een voedselbos besproken. Als er op aanvraag nog losse thema's zijn die extra uitleg vragen is hier ruimte voor.

Voor wie
Iedereen die geïnteresseerd is in voedselbossen en al dan niet een wil aanplanten. Voorkennis is niet nodig.

Data en uren
Za 5 september, za 12 september, za 10 oktober, zo 18 oktober is het les in Genk. Inloop met koffie en thee vanaf 9u00, de les start om 9u30. 's Middags is er voldoende pauze en we ronden af omstreeks 16u30.
Op zo 25 oktober spenderen we de volledige dag in het voedselbos Sualmana in Swalmen.

Locatie
De cursus vindt plaats in de kantoren van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw, Winterslagstraat 87, 3600 Genk.
Deze ligt op 5 minuten wandelafstand van het station in Genk en zijn perfect bereikbaar met bus en trein.
Voor het bezoek aan het voedselbos Sualmana worden tijdens de les afspraken gemaakt om te carpoolen.


Kostprijs & inschrijven
De inschrijfprijs voor de volledige cursus bedraagt 240€. Deelnemers brengen hun eigen lunch mee. Koffie en thee wordt ter plaatse aangeboden.
Aanmelden kan bij Marleen via info@arvensis.be of via het contactformulier. Je ben definitief ingeschreven na overschrijving van het cursusgeld.