Cursus voedselbos

Genk  ~  september-oktober 2021

Ben je geïnteresseerd in voedselbossen? Heb je zin om er zelf mee aan de slag te gaan, maar weet je nog niet hoe?

Tijdens deze theoretische cursusreeks vertelt lesgever Marc Van Hummelen (Villa Vanzelf) over natuurlijke systemen en dynamieken die aan de basis liggen van een voedselbos. Verder komen het ontwerp en onderhoud van een voedselbos aan bod. De theorie wordt afgewisseld met ontwerpoefeningen en uitstappen in de omgeving waar we op zoek gaan naar natuurdynamieken en interessante soorten voor een voedselbos. Tijdens de derde dag gaan we op verplaatsing en bezoeken we twee voedselbossen in Nederlands Limburg.

Na vervolledigen van de cursus heb je kennis van de vele mogelijkheden van een voedselbos en heb je voldoende inzicht om te starten met je eigen voedselbos.

Deze cursus komt tot stand door een samenwerking van Villa VanZelf vzw, Arvensis en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw. 

Programma

vrijdag 10 september:
We maken kennis met elkaar en met het concept voedselbos, wat ligt aan de grondslag van een voedselbos met een korte verkenning van de principes van permacultuur, en een eerste kennismaking met het begrip successie.

vrijdag 17 september:
Je leert de bodem kennen en de planten die erin groeien: waaruit bestaat bodem, welke planten groeien er graag in en hoe groeien ze.

vrijdag 1 oktober:
Bezoek aan twee voedselbossen, net over de grens in Nederlands Limburg.

vrijdag 8 oktober:
We leggen onze focus op het ontwerpproces: hoe begin je aan zoiets, welke structuur kan je gebruiken, welke planten kies je. En je zet je eerste stappen in je eigen ontwerp.

vrijdag 22 oktober:

Je integreert alle theorie en praktijk in je eigen ontwerp, werkt samen met anderen, met veel feedback van elkaar en van de docenten. En we vieren natuurlijk het resultaat!

Voor wie
Iedereen die geïnteresseerd is in voedselbossen en al dan niet een wil aanplanten. Voorkennis is niet nodig.

Data en uren
Op vrijdag 10 september, 17 september, 8 oktober en 22 oktober is het les in Genk. Er is inloop met koffie en thee vanaf 9u00, de les start om 9u30. 's Middags is er voldoende pauze en we ronden af omstreeks 16u30.
Op vrijdag 1 oktober spenderen we (nog onder voorbehoud) de volledige dag in voedselbos Sualmana en voedselbos Haverland in Nederland.

Locatie
De cursus vindt plaats in de kantoren van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw, Winterslagstraat 87, 3600 Genk.
Deze ligt op 5 minuten wandelafstand van het station in Genk en zijn perfect bereikbaar met bus en trein.
Voor het bezoek aan de voedselbossen in Nederland worden tijdens de les afspraken gemaakt om te carpoolen.


Aantal deelnemers
minimum 10, maximum 15

Kostprijs
De inschrijfprijs voor de volledige cursus bedraagt 280€. Koffie en thee zijn inbegrepen. Deelnemers brengen hun eigen lunch mee.

Meer info & inschrijven
We werken met aanmeldingen tot er duidelijkheid is over eventueel beperkende maatregelen (ivm Covid19). Zodra er zekerheid is dat de cursus kan doorgaan openen we de inschrijvingen en krijgen de eerst aangemelde voorrang. Je bent dan definitief ingeschreven na storting van het inschrijfgeld.
Aanmelden kan bij Marleen via info@arvensis.be of via het contactformulier.