permacultuur in de (moes)tuin

4-delige lessenreeks met optioneel tuinbezoek

Permacultuur is aan een opmars bezig. Meer en meer beginnende tuiniers zijn er zich van bewust dat de natuur een belangrijke rol speelt in de tuin en ook aandacht verdient. Permacultuur is een ontwerpsysteem met als doel om zowel de mens als de natuur op een duurzame manier samen te laten bestaan.

Tijdens deze cursus krijg je de nodige achtergrondinformatie en handvaten om de permacultuurprincipes toe te passen in jouw tuin.

Deze 4-delige lessenreeks is bedoeld voor nieuwe tuiniers die op een natuurlijke manier groenten willen kweken en hun siertuin willen onderhouden. Ook de meer ervaren tuinier kan hier wat opsteken over permacultuur en kennismaken met een andere manier van tuinieren die handig gebruik maakt van natuurlijke processen.

Programma

Les 1 - Permacultuur & natuur in de tuin
Tijdens de eerste les wordt de theoretische achtergrond van permacultuur als ontwerpsysteem toegelicht en de rol van de natuur in de tuin komt uitgebreid aan bod.

Les 2 - Ontwerpen en teeltplanning
Welke functies dient jouw tuin te vervullen, en wat is de beste plaats voor de moestuin? Hoe richt je je tuin in, en welke materialen kunnen gebruikt worden? Op deze vragen krijg je een antwoord tijdens de tweede les.
Er wordt ook aandacht besteed aan het opstellen van een teeltplanning.

Les 3 - Bodem en bemesting
Een gezonde bodem is het startpunt voor gezonde planten. We leren over de eigenschappen en verzorging van de bodem. Hoe zorgen we dat onze gekoesterde plantjes alle nodige voeding krijgen?

Les 4 - Teeltplanning, zaaien en planten, en mulchen
De laatste theorieles gaat in op de praktische kant van het tuinieren. Waarom en hoe mulchen we in de tuin, en hoe zaaien, planten, en oogsten, we. Er wordt ook uitgelegd hoe je omgaat met onkruid en vervelende bezoekers in de tuin.

Les 5 (optioneel) - bezoek van de arvensistuin in Neeroeteren
De arvensistuin in Neeroeteren kan op afspraak bezocht worden en is een mooie afsluiting van de lessenreeks. Het is een echte permacultuurtuin van 16a die nog volop in ontwikkeling is.
Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en er wordt koffie, thee en fris aangeboden als afsluiter. Een bezoek duurt meestal ongeveer 2 uur.
Je kan hier meer info vinden over de arvensistuin.

Samen deze cursus organiseren?

Heb je interesse om samen een cursus organiseren? Aarzel dan niet om contact op te nemen.