Onze eigen natuurlijke tuin in Neeroeteren (bij Maaseik) is 16 a groot en is nog volop in ontwikkeling. Er wordt op eigen tempo gewerkt aan de inrichting volgens de principes van permacultuur. We experimenteren graag en er is altijd wel iets te zien en te doen.

De natuur staat centraal in de arvensistuin en is verweven in alle delen van de tuin. In het productieve deel is bodemzorg een groot aandachtspunt, en ook hier wordt er voldoende ruimte gegeven voor de natuur.

De verwilderende voortuin werd in 2015 aangeplant met een mix van inheemse en ook klassiekere sierplanten. Het onderhoud beperkt zich tot een wiedbeurt in het voorjaar waarbij enkel gras en zaailingen van bomen worden verwijderd. De planten mogen nu zelf beslissen waar ze groeien en ieder jaar ziet het er weer anders uit.

Interesse in een composttoilet? We hebben er eentje voor bezoekers, en het mag uitgetest worden.

In de grote moestuin is er voldoende ruimte voor kruiden, bloemen en ook 'onkruiden'. Er wordt in eerste instantie aan de eigen maag gedacht, maar ook vogels, insecten en zelfs slakken mogen mee-eten. Er is genoeg voor iedereen.

Het mini-voedselbosje werd in 2020 aangeplant. Het moet allemaal nog wat groeien, al kan het niet snel genoeg gaan.

Er is ook een mini inheems bosje met een leuk assortiment aan inheemse bomen en struiken. Dit werd in 2019 aangeplant en zal op termijn als hakhout beheerd worden.

Doorheen heel de tuin wordt er gedacht aan alles wat kruipt, loopt en vliegt. Rommelhoekjes, een takkenril en afgesloten stuk van de tuin geven een thuis aan tal van tuinbewoners.

Groepsbezoeken

De arvensistuin kan op afspraak door groepen bezocht worden. We geven graag een woordje uitleg over de inrichting van een natuurlijke tuin, de toepassing van de permacultuurprincipes en hoe je met de natuur mee kan moestuinieren.

Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en er wordt thee en fris aangeboden als afsluiter. Het maximum aantal deelnemers is 20 personen en de kostprijs bedraagt €110.

Open tuindagen

In 2022 zijn er een aantal open tuindagen, kijk bij de activiteiten wanneer we de poort open zetten voor bezoekers.


Daar we zelf een hond hebben, laten we geen andere honden toe tijdens de tuinbezoeken.