De arvensistuin

Onze eigen natuurlijke tuin in Neeroeteren (bij Maaseik) is 16 a groot en is nog volop in ontwikkeling. Er wordt op eigen tempo gewerkt aan de inrichting volgens de principes van permacultuur. We experimenteren graag en er is altijd wel iets te zien en te doen.

De natuur staat centraal in de arvensistuin en is verweven in alle delen van de tuin. In het productieve deel is bodemzorg een groot aandachtspunt, en ook hier wordt er voldoende ruimte gegeven voor de natuur.

De verwilderende voortuin werd in 2015 aangeplant met een mix van inheemse en ook klassiekere sierplanten. Het onderhoud beperkt zich tot een wiedbeurt in het voorjaar waarbij enkel gras en zaailingen van bomen worden verwijderd. De planten mogen nu zelf beslissen waar ze groeien en ieder jaar ziet het er weer anders uit.

Interesse in een composttoilet? We hebben er eentje voor bezoekers, en het mag uitgetest worden.

In de grote moestuin is er voldoende ruimte voor kruiden, bloemen en ook 'onkruiden'. Er wordt in eerste instantie aan de eigen maag gedacht, maar ook vogels, insecten en zelfs slakken mogen mee-eten. Er is genoeg voor iedereen.

Het mini-voedselbosje werd in 2020 aangeplant. Het moet allemaal nog wat groeien, al kan het niet snel genoeg gaan.

Er is ook een mini inheems bosje met een leuk assortiment aan inheemse bomen en struiken. Dit werd in 2019 aangeplant en zal op termijn als hakhout beheerd worden.

Doorheen heel de tuin wordt er gedacht aan alles wat kruipt, loopt en vliegt. Rommelhoekjes, een takkenril en afgesloten stuk van de tuin geven een thuis aan tal van tuinbewoners.

!  Om de rust van de tuinbewoners te verzekeren zijn er geen honden toegelaten in de tuin  !

Open tuindagen & plantenverkoop

Ook in 2024 zijn er een aantal open tuindagen. We zetten dan de tuinpoort open en je kan tijdens de openingsuren vrij door de tuin struinen. Het is gratis en aanmelden is niet nodig.
Er is dan kans om een kort babbeltje te doen, te snuisteren in de plantenhoek of even in een rustig hoekje te zitten. Vaak gaan bezoekers ook met elkaar in gesprek en ontstaan er boeiende uitwisselingen. Tof om te zien hoe er verbindingen ontstaan!
Kijk bij de activiteiten wanneer we de poort open zetten voor bezoekers.

In de plantenhoek vind je vooral inheemse planten en eetbare meerjarige kruiden. Daarnaast is er ook een klein assortiment aan bessen. Breng liefst zelf een doos, kist of tas mee, en betaling gebeurd bij voorkeur contant.
Window shoppen is toegestaan, geen aankoopverplichting. Al dat groen is ook gewoon leuk om naar te kijken!

Onderstaand kan je de lijst downloaden van de planten die te koop worden aangeboden.

Groepsbezoeken

De arvensistuin kan op afspraak door groepen bezocht worden. We geven graag een woordje uitleg over de inrichting van een natuurlijke tuin, de toepassing van de permacultuurprincipes en hoe je met de natuur mee kan moestuinieren.

Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en er wordt thee en fris aangeboden als afsluiter. Het maximum aantal deelnemers is 15 personen en de kostprijs bedraagt €125.

Voor meer info of reservering kan je een mailtje sturen naar info@arvensis.be