6-delige cursus 'Ontwerp je eigen tuin'

Wil je zelf je eigen groene paradijsje creëren waar je rust vindt én waar er ruimte is voor natuur? Heb je nood aan een globale visie voor de tuin waar je naar toe kan werken? Tijdens deze 6-delige cursus geef je zelf vorm aan je eigen droomtuin met extra aandacht voor ecologie, klimaat en eetbaarheid.

Jij weet het best wat de wensen en verwachtingen van de tuin zijn. Tijdens de cursus krijg je de nodige handvaten om de puzzel te maken en je wensen te vertalen naar een doordacht tuinplan.

Je leert hoe je een basisplan opstelt, gezellige hoekjes kan maken, maximaal inzet op natuur, de ideale indeling van je tuin bepaalt en welke planten en materialen best passen in jouw tuin. Op het einde van de cursus heb je een ontwerp voor jouw droomtuin en kan je beginnen met de aanleg.

Programma

15 april: Les 1 - Het basisplan
We maken kennis met elkaar en de Arvensistuin. Het ontwerpproces wordt uitgelegd en we gaan aan de slag met het opstellen van een basisplan en inventaris van de tuin. Er wordt ingezoomd op alle aspecten van water in de tuin.

22 april: Les 2 - De analyse
Tijdens deze les wordt gefocust op de wensen voor de tuin en we bespreken de elementen die deze functies kunnen invullen. Er wordt extra aandacht besteed aan de rol die onze tuinen kunnen spelen voor natuur en klimaat.

29 april: Les 3 - Het ontwerp
Het puzzelen kan beginnen. Aan de hand van voorbeelden en oefeningen wordt duidelijk hoe we tot een doordachte tuinindeling komen. Er worden tips gegeven om de tuin sfeer te geven en om jaarrond een karaktervolle uitstraling te behouden.

6 mei: Les 4 - Planten, aanleg en onderhoud
Nu we weten hoe de tuin er zal uitzien kunnen we planten kiezen. We leren hoe we tot een gezond bodemleven komen waar onze planten goed kunnen groeien. We kijken ook al vooruit naar het onderhoud en houden hierbij zorg voor de natuur en het klimaat in acht.

20 mei: Les 5 - Tuinbezoek bij  'Haal meer uit je tuin'
Ver weg van de vlakke Arvensistuin op droge zandgrond ligt de tuin van Alexander en Elena op een vruchtbare leembodem met een helling. Ze zetten er maximaal in op eetbare soorten terwijl er met de natuur mee getuinierd wordt. We bezoeken hun privé-tuin komen te weten wat er voor hun tuin werkt, welke inzichten ze hebben gekregen, en zien ongetwijfeld ook een aantal bijzondere eetbare soorten.

27 mei: Les 6 - Presentaties
De deelnemers presenteren hun tuinontwerp en we gaan in gesprek met elkaar. We leren van elkaar en geven feedback op de ontwerpen. Als er tijd over is wordt er nog getoond hoe je planten kan vermeerderen.

Voor wie
Al wie zijn eigen tuin wil inrichten met aandacht voor natuur en klimaat.
Voorkennis is niet nodig, al kan een basiskennis van permacultuur wel helpen.

Data en uren
Zaterdagnamiddag, 15 april, 22 april, 29 april, 6 mei, en 27 mei 2023 van 13u30 tot ongeveer 17u.
Het tuinbezoek op 20 mei start om 14u.

Locatie
De cursus vindt plaats ten huize van lesgeefster Marleen.
Adres: Akkerstraat 60, 36800 Maaseik (Neeroeteren)
Op 20 mei gaan we op bezoek bij Haal meer uit je tuin in Gingelom.

Aantal deelnemers
Er zijn maximum 6 deelnemers. We maken er een gezellige groep van en er is veel ruimte voor interactie en feedback. We worden vergezeld door de hond des huizes.

Kostprijs
De inschrijfprijs voor de volledige cursus bedraagt 270€ (incl BTW). Koffie, thee en een kleine versnapering zijn inbegrepen.


Inschrijven
Na invullen en indienen van onderstaand formuliertje ben je aangemeld. Je krijgt dan per mail de nodige gegevens voor betaling waarna je definitief bent ingeschreven.


Meer vragen?
Contacteer Marleen via info@arvensis.be

Annuleren?
Annuleren kan tot 7 dagen voor de start van de cursus. Er wordt dan 50€ als administratieve kost afgehouden van het inschrijfgeld.
Bij annulering minder dan een week voor de start wordt het inschrijfgeld niet terugbetaald.